Moda na ziemianki wróciła nagle i niespodziewanie. W jednym momencie nikt o nich nie słyszał, a w drugim każdy miał jedną w przydomowym ogrodzie lub na swojej działce. Jest to po części połączone z modą na wekowanie, robienie własnych produktów oraz na przygotowywanie własnych nalewek i win – w końcu ziemianki tworzą idealny mikroklimat, który od wieków używany był do przechowywania żywności.
Kwestia mikroklimatu
Można by powiedzieć że w ziemiance panuje klimat przypominający klimat piwniczny, jednak w przeciwieństwie do niego nie jest tak wilgotny. Dodatkowo, większość domów jednorodzinnych w piwnicach posiada zamontowane źródło ciepła, takie jak na przykład piec, które neguje możliwość przetrzymywania w niej jedzenia. Dlatego w momencie, w którym piwnice przestały być dobrym miejscem do przechowywania weków, wszędzie zaczęły pojawiać się małe, kompaktowe ziemianki. Temperatura panująca w takiej ziemiance utrzymuje się w przedziale od pięciu do ośmiu stopni Celsjusza, zwykle nie zmienia się też w zależności od pory roku. Taki mikroklimat pozwala na długie przechowywanie, jak i na dobre warunki „dojrzewania”. większości produktów.
Przechowywanie weków, dżemów i warzyw w ziemiance
Dobrze przygotowana piwnica ziemianka pozwala na przechowywanie znacznych ilości przetworów oraz warzyw. Wystarczy odpowiednio zagospodarować tą niepozorną przestrzeń, umieszczając w niej szafki, półki i stoły. Drewno – w przeciwieństwie do wilgotnych piwnic – może być do tego celu użyte, gdyż nie zbutwieje w przeciągu kilku miesięcy. Kolejnym, naturalnym pytaniem jest: ile można trzymać przetwory, warzywa i owoce w takim pomieszczeniu? Otóż przetwory i dżemy – jeżeli zostały odpowiednio zawekowane – mogą w niej spędzić nawet do paru lat! Natomiast żywność surowa taka jak cebula, ziemniaki czy jabłka może być przechowywana mniej więcej przez parę miesięcy.
Nalewki i wina
Mała ziemianka ogrodowa może być też świetnym miejscem do przechowywania gotowych już nalewek i win, tak samo jak można w niej trzymać kupne produkty alkoholowe. Nie jest sekretem, że piwniczki były używane od wieków do trzymania win, gdyż tworzą one idealne dla nich warunki. O ile w takiej piwniczce można przechowywać beczki, o tyle nie jest to zbyt popularny sposób przygotowania domowej roboty alkoholu. Najlepiej więc postawić półki, na których w odpowiedni sposób leżeć będą gotowe i przelane już do butelek wina. W ten sposób mogą spędzić one nawet parę lat, w trakcie których smak będzie ciągle wzbogacany.
Nie ma lepszego jedzenia niż takie, które zostało przygotowane własnoręcznie. Dlatego warto jest mieć miejsce, w którym bez trudu będzie można przechowywać taką żywność. Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani budową własnej ziemianki, zapraszamy również do przeczytania innego przygotowanego przez nas tekstu